Intelligent application framework (IAF)

Met het intelligent application framework (IAF) bouwt de FOD Beleid en Ondersteuning digitale formulieren en applicaties op maat van federale overheidsdiensten. Zo ondersteunen we de digitalisering van transacties tussen burgers en de overheid, zowel voor bestaande (analoge) processen als nieuwe processen. Door integratie met authentieke gegevensbronnen en de interne systemen van overheidsdiensten garanderen we, volgens het once only principe, een gemakkelijkere en foutloze transactie voor de burger en overheid.

Kenmerken

 • Once only compliance
  Door de IAF applicatie te linken met relevante bronnen kunnen bij de overheid bekende gegevens (zoals persoonsgegevens of bedrijfsgegevens) voor ingevuld worden in de toepassing na authenticatie of na opzoeking door de gebruiker. Zo hoeft de gebruiker enkel gegevens toe te voegen die nog niet bekend zijn bij de overheid.
 • Op uw maat
  IAF biedt enkele sjablonen van applicaties aan: een contactformulier, een klachtenformulier, een applicatie om attesten op te vragen,.... Daarnaast bouwen we steeds applicaties en formulieren op maat van andere overheidsdiensten. Zowel de opbouw, inhoud en look worden aangepast aan de specificaties van uw organisatie.
 • Veilige uitwisseling van gegevens
  Onze applicaties zijn GDPR compliant. Alle gegevens worden ge-encrypteerd verzonden via versleutelde kanalen. Door middel van het koppelen van een UUID aan een audit trail kunnen we ten allen tijde de transacties binnen de applicatie reconstrueren.
 • Uniforme gebruikservaring
  Een IAF-project wordt opgebouwd uit modulaire, herbruikbare webcomponenten die een gelijkaardige gebruikservaring verzekeren over verschillende overheidsdiensten heen. Dit verhoogt het gebruiksgemak en zorgt voor snellere ontwikkeling van applicaties.

Ontdek de mogelijkheden van IAF

Beschikbaar voor

Alle departementen van federale overheidsdiensten en -instellingen, die informatie opvragen bij, of verstrekken aan burgers of ondernemers. Bekijk de volledige lijst

Interoperabiliteit met andere diensten

IAF integreert met andere diensten aangeboden door de FOD Beleid en Ondersteuning:

 • veilig aanmelden op een IAF applicatie en controleren of een gebruiker toegang heeft tot deze applicatie, is een dienst van de Federal Authentication Service (FAS). Integratie met de authenticatie service is deel van het IAF project en vereist geen aparte onboarding. Meer info over authenticatie
 • het ophalen van gegevens bij relevante authentieke bronnen gebeurt door de Federal Service Platform. Integratie met de vereiste authentieke bronnen is deel van het IAF project, hiervoor zijn geen aparte toestemmingen van de privacy commissie nodig zolang het om gegevens van de eindgebruiker zelf gaat en deze hiervoor toestemming geeft. Indien de gebruiker gegevens van derden moet ophalen uit authentieke bron, bent u als organisatie verantwoordelijk voor de nodige toestemmingen bij de privacy commissie. Naast de bestaande integraties met authentieke bronnen, kunnen ook steeds nieuwe integraties ontwikkeld worden. Meer info over gegevensuitwisseling

Wie gebruikt IAF al?

Enkele voorbeelden:

Kostprijs

De kostprijs voor een IAF bestaat uit 2 delen: een eenmalige kost voor het ontwikkelen van de toepassing (gebruikersinterface, authenticatie, connectie met gegevens bronnen, connectie met interne systemen) en een jaarlijkse onderhoudskost na implementatie. Er worden geen kosten aangerekend per transactie. Nadat de integratie met uw interne systemen ontwikkeld is, vragen bijkomende projecten minder ontwikkelingsbudget.

Ontdek de mogelijkheden van IAF Start een project

Het team

IAF wordt aangeboden door het team 'Proces gerichte applicaties' van de FOD Beleid en Ondersteuning en biedt 24/7 ondersteuning aan overheidsdiensten.
Eindgebruikers van IAF kunnen rekenen op ondersteuning van maandag tot vrijdag, van 9.00 tot 17.00 uur.

Contacteer ons als u een vraag of feedback heeft